Security and Technology (ST)

Programul de masterat “Security and Technology” își propune să formeze experți în politici publice privind digitalizarea și securitatea internațională în secolul tehnologiei. Toți absolvenții acestui program vor dobândi competențele necesare pentru a deveni un liant între programatori și factorii de decizie dintr-o instituție publică, organizație internațională sau companie privată.

Programul se desfășoară în limba engleză. Pentru pregătirea studenților, masteratul oferă o gamă variată de cursuri interdisciplinare care vizează domenii precum: Securitate cibernetică, Societate și tehnologie, Studii de securitate, Introducere în informatică, Reglementări internaționale ale spațiului cibernetic, Piața Unică Digitală sau Teorii ale relațiilor internaționale.

Programul se adresează persoanelor interesate de o carieră în instituțiile publice din România și Uniunea Europeană, în organizațiile internaționale care activează în zonele digitalizare și securitate cibernetică, sau în mediul privat. Totodată, programul de masterat este adresat și funcționarilor din administrația publică centrală sau locală, întrucât România are nevoie de experți care să coordoneze procesul de digitalizare a instituțiilor și serviciilor publice. Trebuie menționat că în acest moment România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește digitalizarea, iar dacă s-ar fi concentrat încă din anii ‘90 pe acest aspect, acum ar fi avut un PIB mai mare cu până la 2.5%.

Programul masteral Security and Technology / The Master’s Program Security and Technology vine să sprijine efortul de formare a viitorilor specialiști, oferind un parcurs practic și integrat pe inserția profesională a masteranzilor.

Astfel, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană se angajează să organizeze întâlniri între studenții acestui program masteral și angajatori, precum și să asigure desfășurarea practicii de specialitate în domeniu.

Programul se adresează absolvenţilor de studii universitare în regim Bologna (3 ani) sau absolvenţilor de studii universitare de lungă durată (4 ani sau peste).

La finalizarea studiilor, absolventele/absolvenții vor avea certificate competențe de bază aferente ocupației de politolog, precum și competențe complementare de ofițer relații internaționale, ofițer de informații și hacker etic, conform clasificării ESCO (European Skills, Competences, Qualifications and Occupations).

Forma de învăţământ zi, 2 ani, 120 ECTS.

În cazul locurilor nesubvenţionate de la bugetul de stat, taxa de şcolarizare este de 600 euro/ semestru, respectiv 1200 EUR/an

Planul de învățământ cuprinde atât o serie de cursuri obligatorii, care au menirea de a pune bazele sau a consolida noţiunile şi conceptele fundamentale, cât şi o serie de cursuri opţionale, din care studenţii le pot alege pe cele care răspund cel mai bine ariei lor de interes.

  • Instituții şi agenții ale organizațiilor internaționale (ONU, UE, NATO, OSCE, Consiliul Europei, etc.);
  • Instituții publice naționale şi agenții guvernamentale;
  • Instituții specializate din cadrul sistemului național de securitate;
  • Corporații transnaționale (poziții de expert sau consultant, administrative sau manageriale);
  • Proiecte europene, ONG-uri, Mass-media;
  • Cercetare şi analiză politică a mediului internaţional (în centre/institute de cercetare, think tank-uri; freelancing, etc.);
  • Predare şi formare (școli, universități, centre de educație a adulților, programe ad-hoc de formare profesională).

Competențe

În urma acestui program masteral, absolvenţii vor dobândi următoarele competenţe:

  • O înțelegere analitică profundă a sub-domeniilor şi teoriilor relațiilor internaționale;
  • Capacitatea de a identifica operatorii și instituții ale relațiilor internaționale și funcțiile lor;
  • Capacitatea de a evalua procesele de luare a deciziilor, inclusiv implicațiile morale și etice;
  • Capacitatea de a analiza din perspective multiple evenimente, procese şi fenomene internaţionale.

Caracterul comprehensiv al programului masteral va reprezenta punctul de demarcație ȋn cariera absolvenților din punct de vedere al aptitudinilor și al competențelor cultivate și antrenate de corpul profesoral (precum adaptabilitatea ridicată la medii noi și/sau multiculturale, lucru ȋn echipă, abilități de negociere, capacitate de analiză și sinteză, etc.), care pot fi pliabile pe numeroase cerințe de pe piața muncii din prezent.

Condițiile de admitere pentru sesiunea 2025 vor fi actualizate ulterior aprobării la nivelul Senatului universitar. Condițiile descrise în continuare au caracter orientativ.

Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE) din cadrul SNSPA organizează concurs de admitere pentru 10 programe masterale, în domeniul Științe Politice și Relații Internaționale.

Media concursului de admitere la studii universitare de masterat (IF) este obținută în urma susținerii unui interviu de admitere. Candidații vor alege o tematică pe care o vor aborda în cadrul interviului, dintre cele disponibile aici (orientativ, lista va fi actualizată pentru sesiunea de admitere 2025)

Candidații care optează (atât pentru locurile bugetate cât și pentru cele cu taxă) la oricare dintre programele masterale ale Departamentului  (DRIIE) trebuie să includă în dosarul de admitere:

Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană oferă celor care doresc să participe la examenul de admitere TUTORIAT ONLINE  în vederea pregătirii interviului sau pentru alegerea masteratului adecvat în raport cu planul de carieră.

Pentru a obține mai multe informații: admitere@dri.snspa.ro 

ADMITERE INFO
Fii la curent cu oferta de studii de masterat din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, pentru anul 2024-2025
TUTORIAT

Evenimente