Directoarea Departamentului vă așteaptă să discutați
în fiecare Joi, între 12.00-17.00.
Programul își propune să devină un punct de interes regional pentru persoanele care vor să-și desăvârșească pregătirea în domeniul relaţiilor internaţionale şi să dobândească expertiză în problematica Americii Latine.
Acest program este unul bilingv, cursurile fiind în spaniolă şi engleză, două limbi de largă circulaţie internaţională şi vitale pentru înlesnirea accesului studenţilor la informaţii, documente şi resurse din regiunea America Latină şi Caraibe. Sunt oferite gratuit cursuri de limba spaniolă, pentru cei care nu dețin cunoștințe anterioare în acest sens.
Creionarea unui astfel de program a venit din nevoia de a răspunde cerințelor și schimbărilor ce au loc în sistemul internațional, statele din America Latină devenind tot mai interesante pentru comunitatea internațională.
Prin intermediul cursurilor, studenții sunt familiarizați cu evoluțiile din spațiul latino-american astfel încât să poată înțelege și analiza fenomenele care au determinat diferitele acțiuni economice, sociale şi politice. Este dezvoltata totodată capacitatea de a înțelege și a previziona relațiile statelor din această zonă cu alți actori relevanți din sistemul internațional.
Competenţele dobândite ȋn urma absolvirii acestui masterat vor putea şi aplicate şi ȋn cadrul activităţilor desfăşurate de Institutul de Studii Latino-Americane, parte integrantă a SNSPA.
Masteratul Latin-American Studies are o abordare interdisciplinară, cu precădere fiindcă se bucură de colaborarea cu Institutul de Studii Latino-Americane (ISLA-SNSPA) și Revista Europeană de Studii Latino-Americane (EJLAS/REELA). Pe durata anului universitar sunt organizate evenimente și activități în parteneriat cu ambasade, centre culturale, centre de cercetare și universități din America Latină și Caraibe, Uniunea Europeană și SUA. Masteranzii români pot studia și desfășura activități diverse alături de masteranzi din mai multe țări din America Latină și Caraibe și pot desfășura la rândul lor stagii de mobilitate în cadrul universităților din această regiune.
Programul se adresează absolvenţilor de studii universitare în regim Bologna (3 ani) sau absolvenţilor de studii universitare de lungă durată (4 ani sau peste).
Forma de învăţământ zi, 2 ani, 120 ECTS.
În cazul locurilor nesubvenţionate de la bugetul de stat, taxa de şcolarizare este de 500 euro/ semestru, respectiv 1000 EUR/an
Planul de învățământ cuprinde atât o serie de cursuri obligatorii, care au menirea de a pune bazele sau a consolida noţiunile şi conceptele fundamentale, cât şi o serie de cursuri opţionale, din care studenţii le pot alege pe cele care răspund cel mai bine ariei lor de interes.
După finalizarea studiilor, absolvenţii acestui program au un spectru larg de posibilități de integrare pe piaţa muncii, atât în mediul public, în cadrul direcţiilor privind America Latină şi Caraibe din cadrul instituţiilor guvernamentale, precum Ministerul Afacerilor Externe, cât şi în mediul privat, mai ales având în vedere intensificarea relaţiilor comerciale dintre regiunea Uniunii Europene şi cea a Americii Latine şi Caraibe. De asemenea, absolvenţii pot reprezenta o resursă umană valoroasă pentru mediul academic.
Competențe
Candidații pot alege masterate din ambele domenii:
Domeniul 1 de studii
Științe politice
|
cu predare în limba română:
cu predare în limba engleză:
|
Domeniul 2 de studii
Relații internaționale |
cu predare în limba engleză/spaniolă:
|
Eseul de admitere se redactează în limba în care se desfășoară programul de masterat ales ca primă opțiune.
În situația în care programul de masterat ales ca primă opțiune este în limba română, iar una dintre următoarele opțiuni este într-o limbă străină, candidatul/a va încărca și o scrisoare de motivație în respectiva limbă străină.
În situația în care un/o candidat/ă dorește să se înscrie la masterate din ambele domenii de studii, este necesară trimiterea a două eseuri, câte unul pentru fiecare domeniu (respectiv, domeniul “Relații internaționale și studii europene” și domeniul “ Ştiinţe politice”).
Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană oferă celor care doresc să participe la examenul de admitere TUTORIAT ONLINE.
Pentru a obține mai multe informații: admitere@dri.snspa.ro
Recomandăm realizarea eseului academic (5-10 pagini) pe un subiect care se încadrează în următoarele arii tematice: