Încarc Evenimente

« Toate evenimentele

  • Acest eveniment a trecut.

Schimbările climatice – o provocare cu multe fațete

17 noiembrie, 2021 @ 5:00 pm - 7:00 pm

Schimbările climatice reprezintă o provocare globală ale cărei efecte se resimt în mod tot mai acut. Pentru a combate acest fenomen, în decembrie 2015, prin Acordul de la Paris, guvernele semnatare s-au angajat pentru prima dată într-un efort comun de limitare a creșterii temperaturii globale la mult sub 2 grade față de perioada pre-industrială și să continue eforturile înspre o limita de 1,5 °C. Semnatarii acordului – printre care se număra și Uniunea Europeană si Statele Membre – își propun astfel reducerea emisiilor de carbon și atingerea neutralității climatice la jumătatea acestui secol.

Realizarea obiectivelor ambițioase ale Acordului de la Paris presupune redefinirea actualei paradigmei socio-economice, cu profunde implicații – provocări și oportunități in aceeași măsura – asupra modului în care ne raportam la amprenta noastră de carbon asupra mediului și la solidaritate (intergenerațională). Uniunea Europeană și-a asumat aceasta schimbare de paradigma, promovând cu prioritate Pactul Verde European, noua strategie de creștere a UE, care urmărește să plaseze Europa pe calea transformării într-o societate neutră din punct de vedere climatic, echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă. Uniunea Europeană este în același timp un lider în eforturile mondiale de combatere a schimbărilor climatice.

Identificarea și implementarea celor mai bune soluții în acest proces cuprinzător de tranziție necesită, în primul rând, înțelegerea fenomenului în ansamblul sau. În acest sens, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană al SNSPA și Reprezentanța Comisiei Europene în România va propun o întâlnire cu experți, din varii domenii, care se confruntă cu provocarea schimbărilor climatice în România, fiind în același timp angrenați în procesul tranziției verzi al UE. Aducem la masă actori care realizează și implementează politicile climatice, care sunt activi în sectorul energetic care se adaptează tranziției verzi, reprezentanți ai societății civile care acționează pentru promovarea energiilor curate și a protecției mediului, dar și pentru protecția celor mai vulnerabili la aceste schimbări și implicarea lor in procesele de policy-making.

Agenda evenimentului

Cuvânt de bun venit:

  • Lect. univ. dr. Antonia COLIBĂȘANU, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare European, SNSPA

Cuvânt introductiv:

  • Prof. univ. dr. Daniel DĂIANU, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană,  SNSPA

Intervenții:

  • Ramona CHIRIAC, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România
  • E.S. Luminița ODOBESCU, Ambasador, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană
  • Pieter BULT, Repezentantul UNICEF în România (tbc)
  • Corina MURAFA, Director, Ashoka România
  • Răzvan NICOLESCU, Presedinte, Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice
  • Alexandru MAXIMESCU, Director, Public and Regulatory Affairs, OMV Petrom
  • Rareș Roșulescu, student SNSPA – delegat din partea României la Summit-ul COP26

Vă propunem să discutăm cu acești experți despre schimbările climatice și soluții relevante pentru România, dar și despre angajamentul tinerilor, știind ca subiectul schimbărilor climatice reprezintă una dintre temele principale abordate din România în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei.

Evenimentul se va desfășura miercuri, 17 noiembrie 2021, de la ora 17:00. Va rugăm să completați  acest formular online de participare. În ziua evenimentului, veți primi link-ul de conectare pe platforma Cisco Webex.

Detalii

Dată:
17 noiembrie, 2021
Oră:
5:00 pm - 7:00 pm
Eveniment Category:
Eveniment Tags:
, , , ,

Loc de desfășurare

Online

Organizator

Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană – SNSPA
Telefon:
+40 371 445 076
Email:
secretariat.driie@dri.snspa.ro
View Organizator Website
Comments are closed.
ADMITERE INFO
Fii la curent cu oferta de studii de masterat din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, pentru anul 2024-2025
TUTORIAT

Evenimente