Printati aceasta pagina

Alumni

În foarte multe cazuri, absolventii Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana au avut cariere rapide si de succes în serviciul public, în ministere si agentii guvernamentale, în ambasade, în instituttii internationale, în business sau în mass media.

Câteva nume care s-au impus deja în domeniul lor de activitate sunt:

E.S. Dr. Sorin Ducaru

Asistent al Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

Dacă prăbuşirea fostului regim comunist în 1989 ne-a oferit tuturor şansa unei schimbări de destin, în sensul cel mai larg al termenului, înfiinţarea în 1990 a SNSPA mi-a oferit şansa unei schimbări de destin profesional şi de viziune intelectuală.Vorbesc de şansă, pentru că schimbarea efectivă de destin (de viaţă sau profesional) a ţinut şi ţine de mai mulţi factori, în mare parte de voinţa şi capacitatea de a ni le valorifica.

Anda Filip


Ambasador, Înalt funcţionar internaţional, Reprezentanţa Uniunii Interparlamentare la ONU.
Absolventă a SNSPA, promoţia 1992

Apariţia SNSPA în vara anului 1991 a creat o oportunitate extraordinară într-un moment în care nu se ştia foarte clar cum va evolua ţara noastra pe drumul revenirii la valorile europene şi euro-atlantice. […] Dupa finalizarea studiilor post-universitare, am intrat prin concurs în MAE, unde la început m-am dedicat activităţii României în cadrul OSCE. În anul 1998 am fost trimisă la post la Washington. Ulterior, în intervalul 2000-2003 am fost Reprezentantul permanent al României la ONU, la Geneva. Din 2003 pâna în prezent, lucrez în cadrul Uniunii Interparlamentare.

Ioan Jinga

Ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

Ma întorc cu respect şi recunoştinţă catre toţi profesorii pe care i-am avut, acum 20 de ani, prima promoţie a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, din care şi eu fac parte. După revenirea României la democraţie, SNSPA a fost prima instituţie de învăţamânt post-universitar consacrată pregatirii elitelor în domeniile ştiinţelor politice, administraţiei publice şi relaţiilor internaţionale.

Eduard Hellving

Director SRI - Fost Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Doctor în Știinţe Politice (SNSPA)
Absolvent al Departamentului de Relaţii Internaţionale și Integrare Europeană, promoția 2009

În perioada studiilor la SNSPA am înţeles că scopul Departamentului de Relaţii Internaţionale si Integrare Europeană este să pună la dispoziţia instituţiilor și a ţării oameni cât mai bine pregătiţi. Am avut posibilitatea să beneficiez în cadrul DRIIE de sfaturile unora dintre cei mai apreciaţi profesori și specialiști în domeniu, oameni care reușesc să îmbine într-un mod extraordinar teoria cu practica.

Igor Munteanu

Ambasador al Republicii Moldova în SUA.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992
Absolvent al Departamentului de Relaţii Internaţionale și Integrare Europeană, promoția 2009

Am făcut parte din prima promoţie a SNSPA (1990-1992), care şi-a asumat numeroasele riscuri şi merite ale unei sinuoase tranziţii. Sunt convins că SNSPA a avut un rol de pionierat în procesul de educaţie, culturalizare şi includere a elitelor basarabene într-un circuit naţional de dialog şi cunoaştere. Recunosc că am păstrat o puternică afiliere personală la SNSPA şi, chiar la o lungă depărtare de începuturile studiilor mele la Bucureşti, cred că mă pot număra printre cei care admiră în continuare tradiţiile, ambiţiile şi dorinţa de a dezvolta o adevarată şcoală naţională, la standarde de calitate internaţională.

Iurie Reniță

Ambasadorul extraordinar si plenipotenţiar al Republicii Moldova în România, Serbia, Muntenegru.
Absolvent al SNSPA, promoţia 1992

Trăiesc un sentiment de mândrie şi satisfacţie pentru absolvenţii primei promoţii a SNSPA, majoritatea cărora actualmente reprezintă cu demnitate România pe plan bilateral şi în cadrul diverselor organizaţii internaţionale. Mulţi dintre absolvenţii primei promoţii din Republica Moldova a SNSPA au contribuit la edificarea şi consolidarea Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, iar in prezent activează cu succes în cele mai diverse şi importante funcţii diplomatice.

Răduța Matache

Ambasador al României în Suedia.
Absolventă a SNSPA, promoţia 1992

Am avut şansa de a absolvi promoţia 1990-1992 la SNSPA, Relaţii Internaţionale, studii post-universitare. SNSPA mi-a deschis perspectiva unui Master în Integrare Europeana în Irlanda. Mi-a oferit modele de viaţă, personalitaţi care îmi sunt repere şi astăzi. Mi-a deschis orizonturile. Din 1992 sunt diplomat şi din 2009 Ambasador al României în Regatul Suediei. Datorez SNSPA, profesorilor şi colegilor mei imens de mult din ceea ce am realizat în plan professional.

Ramona Mănescu

Ministrul Transporturilor
Absolventă a Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeana, promoția 2006

Departamentul de Relaţii Internaţionale și Integrare Europeană oferă garanţia unor studii de calitate și din acest motiv recomand tinerilor care vor să se specializeze în politici europene să urmeze aceste cursuri pentru că în mod sigur le vor fi utile și le vor deschide ușile către multe oportunităţi în carieră. România are nevoie de specialiști, de experţi pentru o integrare reală în Uniunea Europeană.

Ireny Comarovschi, amb. României în Polonia
Emil Druc, R. Moldova, ministru consilier la Ambasada Moldovei la Bruxelles
Radu Mircea Popescu, secretar de stat, MAI
Angela Cristea, purtator de cuvânt-delegatia UE la Bucuresti
Ioan Tudor, functionar international ONU, Haga
Lucian Fatu, amb. României în Lituania
Silvia Stancu, Ambasador in Austria
George Niculescu, Cartierul General al NATO, Secretariatul International, Bruxelles
Valentin Florea, dir. MAE
Sergiu Vintila, membru al delegatiei române la NATO, Bruxelles
Silviu Jipa, dir. MAE
Marius Hîrte, dir. MAE
Iurie Renita, R. Moldova, amb. al Republicii Moldova în România
Igor Munteanu, R. Moldova, amb. al Republicii Moldova în SUA