rsz_page-0.jpg

Printati aceasta pagina

EVENIMENTE

mai 15, 2017

Seria de evenimente #ReconstruimEuropa (8 - 11 mai)


 
Categorie: Alerte
Postat de: mihaela

#ReconstruimEuropa – Reziliență, pasivitate sau efort conjugat?

 

Experți recunoscuți din România si din străinătate, împreună cu membrii comunității academice ai Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE) din cadrul SNSPA București (profesori, asistenți, cercetători, studenți și absolvenți) au luat parte în perioada 8-11 mai 2017 la seria de evenimente interactive #ReconstruimEuropa ce a cuprins 4 zile intense de mese rotunde, lansări de carte și conferințe pe cele mai relevante teme europene de pe agenda globală actuală. Dezbaterile au fost marcate de conceptul de „inter-conectivitate", pe care de altfel am vrut să îl ilustrăm în cadrul tuturor evenimentelor prin alăturarea mai multor instituții partenere, a perspectivelor guvernamentale și non-guvernamentale, a interdisciplinarității și a îmbinării dimensiunilor locale, regionale, naționale și europene a tematicilor discutate. Platforma noastră de reflecție a reunit în spațiul academic viziuni cât mai diverse asupra problematicilor europene de actualitate și a impactului acestora asupra României, rolul UE pe plan mondial în era post Brexit, principiul rezilienței în politica externă a UE, dificultățile integrării europene a statelor din Balcanii de Vest și evoluțiile de securitate din zona Mării Negre. Evenimentele au beneficiat de o largă participare, ce a reunit membri ai corpului diplomatic de la București, jurnaliști, studenți, experți din think tank-uri românești și internaționale. Invitații noștri au dezbătut alături de profesori și cercetători de la alte specializări din SNSPA, Școala doctorală SNSPA, profesori și cercetători de la Universitatea București, Academia de Studii Economice, Universitatea din Oradea, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene și Ministerului Afacerilor Externe.

 
 
Seria de evenimente a debutat pe data de 8 mai cu o dezbatere cu specialiști de prim rang din România și din străinătate pe tema vecinătăților României, prinsă între conflictul din Ucraina și instabilitatea din Balcanii de Vest, în contextul nevoii tot mai stringente de recalibrare strategică a Bucureștiului privind pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene din 2019. Evenimentele DRIIE au fost deschise de către Prof. Univ. Dr. Iordan BĂRBULESCU, Decan al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană, SNSPA care a vorbit despre intenția noastră de a radiografia cele mai recente evoluţii din interiorul UE și de a reflecta critic la dinamicile care afectează direct și indirect frontierele și relațiile externe ale Uniunii. Acesta a subliniat faptul că atât profesorii, cât și masteranzii DRIIE, alături de partenerii noștri doresc să contribuie prin seria amplă de evenimente #ReconstruimEuropa la dezbaterile globale ale momentului despre viitorul Europei. Acesta a menționat și intenția DRIIE de a contribui la conturarea unui set de sugestii privind configurarea strategiei României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene din 2019. Invitatul special al evenimentului, dl Ambasador Ștefan TINCA, Directorul Direcției Politice, Ministerul Afacerilor Externe a accentuat importanța pe care România o acordă evoluțiilor din vecinătate și sprijinul pentru reformele democratice din Balcanii și statele Parteneriatului Estic pe baza lecțiilor învățate și a experienței României din cei 10 ani de la aderare. Discuția a fost urmată de lansarea celui mai recent Policy Paper cu titlul "Romania's Concentric Circles "in the Line of Fire"? The Impact of Hybrid Actions and a Possible "Ukrainian Scenario" in the Balkans" editat de Dr. Vasile ROTARU, cercetător postdoctoral DRIIE și Dr. Miruna TRONCOTĂ, cercetătoare postdoctorală DRIIE la care au contribuit Drd Ionela Ciolan (SNSPA) și Drd Maria Măgurean (Universitatea București). Analiza a reunit rezultatele proiectului de cercetare intitulat "Un nou Război Rece în Europa? Cum (re-)interpretează Rusia experiența Balcanilor pentru a contesta ordinea europeană", PN-II-TE-2014-4-0534, finanțat prin programul național „Tinere echipe", oferit de UEFISCDI, Ministerul Educației Naționale.

 
Primele 3 zile au fost marcate de un caracter pronunțat de interdisciplinaritate, prin valorificarea proiectelor de cercetare derulate de experții DRIIE și prin reunirea expertizei din cadrul centrelor de excelență Jean Monnet co-finanțate de către Comisia Europeană prin programul Erasmus +: „In and Out: Understanding the European Union beyond its Borders" (8 mai) și „Structures of Interconnectivity in the EU's Neighbourhood" (9-10 mai). Experții străini au contribuit și ei semnificativ la amploarea discuțiilor: Tobias FLESSENKEMPER, Senior Fellow & Balkans Project Director, Centre International de Formation Européenne (CIFE), Nisa (Franța), Dr Ryszard MACHINIKOWKI, Universitatea din Lodz (Polonia), Sergiy GERASYMCHUK, Ukrainian Prism, Foreign Policy Council, Kiev (Ucraina), Cristian Barbieri, (Istituto Affari Internazionali, Roma, Italia), Cino Luigi, (Scuola Superiore Sant'Anna, Pisa, Italia), Daniela Bacheș (Brunel University, Marea Britanie), Călin Neacșu (Agence France Press AFP, Balcani), Aida Sosic (Bosnia Herțegovina). Aceștia și-au exprimat ideile cu referire la noul rol al UE pe scena globală, marcată de criza din Ucraina, războiul continuu din Siria și Brexit, evenimente ce au făcut ca integrarea securității și a apărării în Europa să devină o reală necesitate.
 
 
Conferința din 9-10 mai a reunit tineri cercetători din România și din străinătate pentru a analiza din perspective noi și inovatoare politica externă a UE în contextul fenomenului de interconectivitate, regăsit și în Strategia Globală a UE aprobată de Înaltul Reprezentant, Federica Mogherini. Timp de două zile, experții și participanții au explorat rolul și resursele UE în gestionarea situațiilor de criză, de la apariția sa ca actor în Balcani și până la implicarea ulterioară conflictului din Ucraina. Mesele rotunde ale experților, cele două ateliere axate pe metodologii de științe sociale pentru doctoranzi și dezbaterile ulterioare au contribuit și la facilitarea colaborării între mediul academic, instituțiile publice, grupurile profesionale și reprezentații societății civile (atelierul de dezbateri organizat de Asociația Română de Oratorie și Retorică ARDOR Muntenia), pentru a îmbogăți cunoștințele pe acest subiect.

 
În data de 11 mai seria de evenimente #ReconstruimEuropa a abordat metode non-formale prin care a vrut să includă în mod activ studenții, masteranzii, alumni DRIIE și pe toți cei interesați de problematica relațiilor internaționale contemporane. În această zi am inaugurat expoziția de fotografie „Înăuntru sau în afară? #ReconstruimEuropa dincolo de granițe", cu o selecție de imagini prin care îi provocăm pe privitori să reflecteze la întrebarea – de unde începe și unde se sfârșește Europa? și ce înseamnă de fapt să fii înăuntrul sau în afara Europei? În cadrul expoziției am inclus și contribuția creativă a unei masterande din anul I la DRIIE – Cosmina Moghior, cu o selecție de imagini poetice și vibrante din cadrul călătoriilor ei prin Europa și Balcani în timpul bursei Erasmus. Expoziția rămâne deschisă toată luna mai și vă invităm să o explorați și în zilele ce urmează la etajul 4 din sediul SNSPA - Bvd Expoziției nr 30 A.


Cu ajutorul sponsorilor noștri - International Student Identity Card (ISIC), Reprezentanța Comisiei Europene în România, Festivalul Filmului European (Institutul Cultural Român), Agenția de Dezvoltare București Ilfov Regio, Centrul Europe Direct, editurile Tritonic, Humanitas, Militară, Corint am premiat câștigătorii concursului „Hai să #ReconstruimEuropa împreună!" la secțiunile eseu și fotografie. Tot pe 11 mai am lansat Clubul Alumni DRIIE - o rețea de expertiză și mentorat în carieră a absolvenților DRIIE, la care au participat ca primi reprezentanți Drd. Denisa Meiroșu, Anamaria Chiș, Ana Rizescu, Drd. Ionela Ciolan, Drd. Sebastian Blidaru. Seara a urmat cu o prezentare interactivă folosind metoda „Biblioteca vie" a specializărilor DRIIE (pentru toți cei interesați de sesiunea de admitere la masteratele DRIIE 2017) și s-a încheiat cu găzduirea ultimei zile a Festivalului Filmului European la București, ediția XXI, cu proiecția filmului „Asediul" și dezbaterea #ReconstruimEuropa de la Sarajevo? organizată de DRIIE în cooperare cu organizația scriitorilor PEN International, filiala PEN Club România.
 

Remarcăm în final că una din principalele concluzii ale evenimentelor noastre este că proiectele de reconstrucție a Europei pot susține scenarii și traiectorii diferite, care se pot concentra pe conceptul de reziliență lansat la Bruxelles, dar pot fi marcate și de tendințe contrare precum pasivitate sau rezistență la schimbare. Reconstrucția Europei este însă un proiect pe termen mediu și lung și oferă ocazia noilor generații de a reconverti aceste tendințe negative în efort conjugat și solidaritate europeană. Contribuția comunității academice DRIIE pe acest subiect actual au fost discuțiile deschise, consistente, aplicate, argumentate, în care expertiza pe aceste subiecte relevante a inclus voci din mediul academic, decizional, non-guvernamental, precum și din cel cultural artistic din cadrul seriei de evenimente #ReconstruimEuropa. Mulțumim în mod deosebit partenerilor noștri media ISIC.ro, Europunkt.ro, Intervio.ro care au contribuit semnificativ la promovarea evenimentului și întregii echipe de voluntari și colaboratori DRIIE care au făcut posibilă această săptămână plină!

Urmăriți-ne în continuare pentru alte 3 evenimente pe care le organizăm până la finalul lunii mai pe pagina noastră de FB.