rsz_page-0.jpg

Printati aceasta pagina

EVENIMENTE

mai 4, 2017

Festivalul Filmului European vine la SNSPA!


Categorie: Alerte
Postat de: mihaela

Festivalul Filmului European, ajuns deja la a XXI-a ediție, și-a asumat până în prezent misiunea de a promova operele cinematografice europene și de a le aduce în fața publicului din România.

Joi, 11 mai 2017, la sediul SNSPA (Bd. Expoziţiei, nr. 30 A), sala Multifuncțională (parter) ora 18.00, va avea loc proiecția filmului Asediul (2016), în regia lui Rémy Ourdan și Patrick Chauve, urmată de o dezbatere şi audiție live de Sevdah (muzică tradițională bosniacă).

Filmul care va fi proiectat la  SNSPA face parte din secțiunea AGORA -  noua platformă a Festivalului Filmului European, menită să stârnească dialogul pe teme care privesc societatea, având ca punct de start filme incluse în selecția festivalului.

Evenimentul ne provoacă să dezbatem, pornind de la filmul Asediul (2016), ce anume ne mai spune atrocitatea petrecută în Sarajevo în anii '90, în zilele noastre, când Balcanii sunt iarăși divizați, sărăciți și "bombardați" de cerințele integrării europene, în timp ce în Aleppo se repetă povestea unui oraș pus la pământ și a unei tragedii umanitare în desfășurare. Putem să reconstruim Europa începând de la Sarajevo, unde a început primul război mondial și unde în anii '90 a avut loc cel mai lung asediu din istoria militară modernă? Cum? Și de ce nu s-a reușit în 20 de ani de reconstrucție post conflict? Putem reconstrui Europa reconstruind Balcanii?

Participă
Alex TRĂILĂ, director artistic FFE
Aida ŠOŠIĆ, cîntăreață din Bosnia Herțegovina
Ioana AVĂDANI, directoare Centrul de Jurnalism Independent; 
Caius DOBRESCU, scriitor, vicepreședinte PEN Club România; 
Călin NEACȘU, scriitor, jurnalist, fost Director Agence France Press Balcani;
Dan PERJOVSCHI, artist grafician.

Moderatoare: Miruna VLADA (scriitoare, membră PEN Club România)

Intrarea gratuită. Locuri limitate. Rezervă-ți un loc la adresa evenimente.driie@gmail.com

Facebook Event

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului Național de Artă al României, al Muzeului Național al Țăranului Român, al Institutului Francez - Cinema Elvire Popesco, al Uniunii Cineaștilor din România și al Biroului de Informare al Parlamentului European din România.

Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.