rsz_page-0.jpg

Printati aceasta pagina

EVENIMENTE

mai 4, 2017

9 - 10 mai - Conferința internațională "Interconnectivity and EU Foreign Policy Making"


Categorie: Alerte
Postat de: mihaela

Ce rol ar trebui să joace pe plan mondial Uniunea Europeană în era post Brexit? Această întrebare este extrem de importantă atât pentru zona academică, cât și pentru factorii de decizie politică. De fapt, această întrebare continuă una din cele mai relevante dezbateri din sfera studiilor europene referitoare la rolul internațional al Uniunii Europene și instrumentele pe care aceasta le poate folosi pentru a-și atinge scopurile (încă) interguvernamentale în materie de politică externă și de securitate.

După războaiele din fosta Iugoslavie de la sfârșitul anilor ’90, Uniunea Europeană și-a dezvoltat propria politică externă și de securitate, încercând să reunească o varietate de instrumente politice mai mare decât a altor actori din securitatea internațională. În total, în ultimii 16 ani, Uniunea Europeană a lansat 35 de operațiuni de gestionare a crizei, dintre care majoritatea au fost de natură civilă.

Actualele evenimente globale reprezintă o nouă încercare pentru factorii de decizie ai Uniunii Europene. Criza din Ucraina, războiul continuu din Siria, Brexit și alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite au făcut ca integrarea securității și a apărării în Europa să devină o reală necesitate. Aceste eventimente de pe scena globală dau naștere unor noi întrebări la care academicienii din sfera Relațiilor Internaționale trebuie să răspundă:

Care sunt implicațiile dezechilibrului global actual în ceea ce privește evoluția rolului Uniunii Europene pe plan mondial? A reușit abordarea exhaustivă să echilibreze resursele Uniunii Europene în ceea ce privește prevenirea conflictelor și gestionarea situațiilor de criză? Va reuși Uniunea Europeană să-și dezvolte propriul mecanism de apărare? Este puterea civilă a Uniunii Europene afectată de tendințele recente de re-militalizare, separatism și folosirea puterii dure?

Scopul acestei conferințe este să reunească tineri cercetători din România și din străinătate pentru a analiza din perspective noi și inovatoare politica externă a Uniunii Europene în contextul fenomenului de interconectivitate, regăsit și în Strategia Globală a Uniunii Europene aprobată de Înaltul Reprezentant, Federica Mogherini. Timp de două zile, experții și participanții vor explora rolul și resursele Uniunii Europene în gestionarea situațiilor de criză, de la apariția sa ca actor în Balcani și până de curând, la implicarea ulterioară conflictului din Ucraina. – incluzând eficiența cu care acele resurse au fost coordonate pentru un impact coerent cu abordarea reînoită, concentrată pe consolidarea rezistenței. Mesele rotunde ale experților, cele două workshopuri axate pe metodologii de științe sociale pentru doctoranzi și dezbaterile pe grupe vor  probleme specifice  referitoare la politica externă a Uniunii Europene în contextul fenomenului de interconectivitate. Scopul evenimentul este de atrage atenția asupra importanței politicilor Uniunii Europene în actualul context globalizat. În plus, conferința va contribui la dezbatere și la facilitarea colaborării între mediul academic, instituțiile publice, grupurile profesionale și reprezentații societății civile, pentru a îmbogăți cunoștințele pe acest subiect.

Lucrările care vor fi prezentate vor intra în procesul de evaluare și pot fi publicate în volumul compilat al conferinței (la o editură recunoscută internațional) sau în Europolity, o revistă academică indexată în 7 baze de date internaționale. Pentru mai multe detalii despre revistă, accesați site-ul http://europolity.eu/.

Tematica abordată:

  • Interconectivitatea din perspective multiple
  • Politica externă a UE
  • Politica Europeană de Vecinătate (PEV)
  • Unitatea în spațiul mediteranean
  • Parteneriatul estic – lecțiile învățate
  • Evaluarea Politicii Externe și de Securitate și a instrumentelor sale
  • Dinamica est-europeană/sud-europeană
  • Uniunea Europeană ca actor global

 

AGENDĂ