rsz_page-0.jpg

Printati aceasta pagina

EVENIMENTE

mar 16, 2017

Masa rotundă - "Uniunea Europeană - de la economic la politic: Managementul frontierelor UE”


Categorie: Alerte
Postat de: mihaela
Joi, 23 martie 2017, începând cu ora 16.00, va avea loc la sediul SNSPA, din Bulevardul Expoziției, nr. 30A, etaj 4, sala 428, masa rotundă cu titlul: "Uniunea Europeană - de la economic la politic: Managementul frontierelor UE”, organizată de Centrul de Studii Europene Europolity din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (DRIIE).
 
Masa rotunda va celebra împlinirea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma (25 martie 1957) și vă propune o dezbatere pe tema europeană a momentului – cele cinci scenarii posibile de reformare a Uniunii Europene, publicate de Preşedintele Comisiei Europene pe 1 martie 2017. În viziunea lui Jean-Claude Juncker, după Brexit, există posibilitatea unei Europe cu mai multe viteze, ipoteze care vor fi analizate în cadrul evenimentului. Evenimentul își propune să ofere o radiografie a celor mai recente evoluţii economice și politice din interiorul UE, dinamici care afectează nemijlocit și frontierele Uniunii. Experţii invitaţi vor explora și dimensiunile de politică externă și de securitate a UE, abordând și tema permeabilizării frontierelor UE în urma crizei refugiaţilor și a conflictului din Ucraina.
 
Printre invitaţi se numără: Prof. univ. Dr. Iordan Bărbulescu (Decan DRIIE si Managerul Centrului de Excelență Jean Monnet), Conf. univ. Dr. Clara Volintiru, (ASE, Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale), Dr. Mihai Sebe, (Cercetător Institutul European din România), Dr. Ana Maria Costea, (cercetătoare postdoctorală DRIIE, SNSPA), iar discuţia va fi moderată de Dr. Miruna Troncotă, DRIIE, SNSPA.
 
Acest eveniment se derulează în cadrul Centrului de Excelență Jean Monnet “In and Out: Understanding the European Union Beyond Its Borders”, finanțat de către Comisia Europeană, prin intermediul Programului Erasmus Plus.
 
Despre proiect
 
Începând cu 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, graniţele estice ale UE s-au schimbat. În acelaşi timp, România se află în curs de aderare la spaţiul Schengen, ceea ce va determina, de asemenea, o schimbare a graniţelor UE. Condiţionalităţile Uniunii cu privire la gestionarea frontierei şi actualul context regional de securitate problematic determină o presiune crescândă şi solicitări în vederea creării unei strategii eficiente prin politici publice şi instrumente, pentru reducerea fenomenelor negative, precum imigraţia ilegală, traficul de persoane, droguri, arme etc. Nevoia de informare cu privire la aceste schimbări ce au avut loc în Europa de Est și nevoia de identificare a unor soluții sustenabile de management au condus la ideea proiectului "In and Out: Understanding the European Union its Borders".
 
Obiectiv general
 
Obiectivul proiectului este desfăşurarea de cursuri de pregătire în managementul frontierei pentru lucrătorii de frontieră din România, Republica Moldova şi Ucraina.
 
Obiective specifice: cercetare, predare, think-tank
 
  1. Proiectul are în vedere creşterea şi îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la aspectele referitoare la frontierele UE prin intermediul unor activităţi de cercetare specifice, ale căror rezultate vor fi publicate, pentru a aduce în atenţia publică această problematică;
  2. Îmbunătățirea managementului frontierei la graniţa de est a UE prin dezvoltarea conţinutului şi instrumentelor referitoare la această temă, prin desfăşurarea unor cursuri de pregătire profesională în acest domeniu;
  3. Creșterea interesului privind managementul frontierei prin organizarea unor dezbateri şi schimb de bune practici referitoare la activităţile de gestionare a frontierelor UE între diferite părţi interesate – mediul academic, funcţionari publici (lucrători vamali), factori de decizie, societatea civilă – din cele trei ţări avute în vedere în proiect (România, Republica Moldova şi Ucraina).
 
Mai multe informații despre proiect se pot găsi la următorul link: http://europolity.eu/in-out-centre-of-excelence/.