Printati aceasta pagina

EVENIMENTE

mar 3, 2017

Prelegerea intitulată „An Effective Brains Based Strategy for Sound Strategic Thinking for the 21st Century”


Categorie: Alerte
Postat de: mihaela

Ieri, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană  din cadrul SNSPA a avut plăcerea de a-l invita pe domnul Harlan K. Ullman, Senior Adviser în cadrul Atlantic Council of the USA, să susțină prelegerea intitulată „An Effective Brains Based Strategy for Sound Strategic Thinking for the 21st Century.” În cadrul prelegerii domnul Ullman și-a expus ideile cu privire la viitorul politicii mondiale, făcând referire la lipsa actuală a unei ”ordini mondiale” sau „no world order”. Conform lui Ullman, în acest moment lumea se confruntă cu patru așa ziși „călăreți ai Apocalipsei” (four horsemen of Appocalipse), reprezentați de difuzia puterii, globalizare, prăpastia dintre bogați și săraci, precum și catastrofele de mediu.

Referitor la gândirea strategică, domnul Ullman a ținut să precizeze că,  dacă în 2001 Bush nu a avut nici un plan de contingență pentru Afganistan, invazia Irak-ului din 2003 reprezintă „cea mai mare eroare de gândire strategică de la Al Doilea Război Mondial încoace”. Referitor la NATO,  ar trebui sa fim conștienți că „strategia acestuia a rămas neschimbată din 1967.”

Concluzionând, în secolul XXI, care este mult mai dinamic și mai complex decât precedentul, avem nevoie de ”a sound strategic thinking”, în contextul căreia informația reprezintă un centru de greutate crucial.