Printati aceasta pagina

EVENIMENTE

iun 6, 2019

Anunț Training - Publicarea rezultatelor cercetării în regim Open Access


Categorie: Alerte
Postat de: mihaela

Unitatea Executivă de Finanțare a Învățământului Superior, Cercetării, Inovării și Dezvoltării (UEFISCDI) și Catedra UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare din cadrul Școalii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) au plăcerea de a vă invita la o sesiunea de formare adresată tinerilor cercetători și cercetătorilor cu experiență pe tema Publicarea rezultatelor cercetării în regim Open Access.

Aceasta ce va avea loc joi, 13 iunie 2019, de la orele 17:30, la sediul SNSPA din Bld. Expoziției, nr. 30A, et. 8, sala 804.

Participarea la eveniment se face în baza înregistrării prin intermediul următorului formular Google: https://forms.gle/eunBm7L1HKa3TNhq6.

Sesiunea de formare pilot este este organizată ca urmare a rolului UEFISCDI de National Open Access Desk al României în cadrul proiectului OpenAIRE- Advance (proiect Horizon2020) și are ca scop transmiterea de cunoștințe și abilități cu privire la publicarea rezultatelor cercetării (articole academice, monografii, baze de date ș.a.) în regim Open Access, în contextul Open Science.

Relevanța evenimentului este dată inclusiv de faptul că, începând din data de 1 ianuarie 2020, rezultatele cercetărilor derulate cu ajutorul finanțării europene vor fi supuse obligativității publicării în regim Open Access.

Open Science reprezintă un nou mod de abordare a procesului științific bazat pe cooperarea în cercetare și pe noi modalități de difuzare a cunoștințelor, prin utilizarea tehnologiilor digitale și a unor noi instrumente de colaborare.

Open Access este o mișcare internațională din mediul academic ce vizează accesul deschis și gratuit la rezultatele cercetării (publicații și date).

La finalul sesiunii, participanții:

-          vor avea o mai bună înțelegere a unor concepte precum Open Access și Open Science, și vor cunoaște avantajele acestora;

-          vor cunoaște pașii necesari în vederea publicării în regim Open Access;

-          vor putea identifica un jurnal academic sau o editură OA pentru publicarea rezultatelor cercetării;

-          vor putea identifica o metodă de arhivare adecvată pentru rezultatele cercetării lor.

Pentru mai multe informații despre proiect, nu ezitați să ne contactați la adresa de e-mail open-science@uefiscdi.ro, sau să consultați următoarele pagini de internet: https://uefiscdi.gov.ro/openaire-advance și https://www.openaire.eu/.

Program

17:00 – 17:15              Înregistrarea participanților

17:15 – 18:15              Publicarea rezultatelor cercetării în regim Open Access

                                    Dr. Ioana Spanache, Reprezentant OpenAIRE NOAD România, UEFISCDI

18:15 – 18:45              Studii de caz: Aspecte scientometrice Open Access

                                    Dr. Victor Velter,  Șef Birou Scientometrie, UEFISCDI

18:45 – 19:00              Sesiune de întrebări și răspunsuri