Printati aceasta pagina

EVENIMENTE

mar 18, 2019

„Europa pe care o dorim. Europa de care avem nevoie” - eveniment organizat de rețeaua academică OpenEUDebate


Categorie: Alerte
Postat de: mihaela

Miercuri, 20 martie, rețeaua academică OpenEUDebate (parte a programului Jean Monnet Networks în componența căruia se regăsește și Școala Națională de Studii Politice și Administrative) va organiza la Bruxelles conferința „The Europe We Want. The Europe We Need”, un forum de dezbateri referitoare la viitorul Europei.

Scopul evenimentului este acela de a dezvolta un cadru de implicare mai mare în discuția privind viitorul Europei, în contextul alegerilor europarlamentare programate pentru luna mai. Astfel, reprezentanții tuturor partenerilor din rețea (Universidad Autonoma de Madrid, Université libre de Bruxelles-ULB, Vrije Universiteit Brussel-VUB, Agenda Pública și SNSPA) se vor reuni la sediul ULB pentru a clarifica diferențele existente între problemele reale și cele percepute la nivel european.

Utilizând formatul „world cafe”, discuțiile vor implica cetățeni, reprezentanți ai societății civile și studenți din diferite state europene care își vor împărtăși unii altora viziunea referitoare la Europa. Participanții vor fi organizați în grupuri de dezbatere, moderate de un membru al mediului academic de la universitățile partenere sau un reprezentant al mass-media.

În cadrul discuțiilor, participanții vor fi rugați să abordeze trei subiecte:

- leadership-ul european: fiecare participant va fi încurajat să transmită un mesaj viitorului președinte al Comisiei Europene;

- politicile publice europene: în cadrul dezbaterii, participanții vor avea ocazia să transmită opiniile lor referitoare la problemele actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană;

- prioritățile europene: grupurile de discuție vor fi invitate să-și exprime poziția cu privire la viitoarele priorități ale Uniunii Europene după 2019.

SNSPA va fi reprezentat la eveniment de Lect. Univ. Dr. Miruna Butnaru-Troncotă, cadru universitar (Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană) și de doctoranzii Ioana Pantilimon și Dragoș Ioniță. Programul complet al dezbaterilor poate fi consultat  aici.

În pregătirea conferinței, rețeaua OpenEUDebate a lansat un chestionar menit să colecteze opiniile cetățenilor europeni cu privire la subiectele ce vor fi abordate în cadrul evenimentului de la Bruxelles. Ideile exprimate în formular vor fi aduse în discuție de către moderatori.